İstanbulda Hava Kirliliği Sigara Etkisi Yapıyor

img_3200.jpg

Türkiye’de 3 büyük şehirden havası en kirli olan Ankara. Ankaralılar sigara içmese de günde 2 buçuk adet sigara içmiş kadar etkiye maruz kalıyor.

Dünya kirleniyor, solunan hava zehirleniyor. Hava kirliliği insanların sağlığında “sigara” etkisi yapıyor.

Amerikan araştırma şirketi Berkeley Earth bu noktadan yola çıktı, hava kirliliğinin günde kaç sigaraya bedel olduğunu hesapladı.

İklim bilimi üzerine çalışan Berkeley Earth’ün yapmış olduğu hesaplamadan yola çıkan Dünya Sağlık Örgütü 3 bin şehri inceledi.Şehirlerdeki hava kirlilik oranları anlık olarak değişiyor belki ama 3 bin şehrin sadece üçte birinde değerler olması gereken sınırların içinde.

Çin’in Shenyang şehri günde 63 sigara ile birinci sırada.

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, hava kirliliği açısından en kötü koşullara sahip ülkeler Çin ve Hindistan.

Çin’de havanın en kirli olduğu günlerde kirliliğin insan sağlığı üzerindeki zararlı etkisi yaklaşık 3 paket sigaraya bedel.

Çin’in Shenyang şehri günde 63 sigara içmiş gibi etkileyen hava kirliliği ile birinci sırada yer alıyor.

Günde 44 sigara!

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi ise dünya genelinde ikinci sırada. Yeni Delhi’de görülen son hava kirliliği seviyesi yüzünden 19 milyon kişi günde istemeyerek 44 sigara içmiş gibi oluyor.

İki paket sigaraya eşdeğer olan bu sayı, sağlık açısından tehlikeli sınırın çok üstünde.

Türkiye’nin şehirleri ne durumda?

Rapora göre havası en kötü üç il Batman, Hakkari ve Gaziantep. Bu 3 kentlerde yaşayanlar günde 3 sigaradan fazla içmiş gibi oluyor.

Türkiye’de 3 büyük şehre bakıldığında ise hava kirliliğinde birinci sırada Ankara geliyor. Ankaralılar sigara içmese de günde 2 buçuk sigara içmiş kadar etkiye maruz kalıyor.

İstanbul ve İzmir’de yaşayanlar ise günde ortalama 1 buçuk sigara içmiş gibi oluyor. Bu iki şehrimiz elde ettiği bu sonuçla Avrupa ortalamasını yakalıyor. Amerika’da ise bu değer yarım sigara.

Hava kirliliği, bugün dünyadaki en büyük çevre felaketi olarak kabul ediliyor.

Dünya sigara haritasını ortaya çıkaran raporda, hava kirliliğinin en zararlı olanı PM 2.5 olarak adlandırılan parçacıklar. Bu parçacıkların 2.5 mikron veya daha küçük olanlarını solumak akciğerlerimizi direk etkiliyor, astım veya kansere neden oluyor. Bu durum vücudumuzda sigarayla eş değer zarara yol açıyor.

Berkeley Earth’ün yaptığı araştırmaya göre, dünyada her yıl hava kirliliği nedeniyle ölenlerin sayısı aids, sıtma, tüberküloz ve diyabet’ten ölenlerden daha fazla.

Exit mobile version