Yunan Adalarında Türk Vatandaşlarına Yıllık ‘Kapıda Vize’: İşbirliği ve İlişkilerde Yeni Bir Dönem mi?

Yunan Adalarında Türk Vatandaşlarına Yıllık ‘Kapıda Vize’: Yunanistan’ın Avrupa Birliği (AB) üyesi olarak Türk vatandaşlarına yönelik yeni bir seyahat düzenlemesi üzerinde çalıştığına dair haberler, bölgesel ilişkilerde önemli bir dönemeç oluşturuyor. Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitris Keridis’in Türkiye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından sızan bilgilere göre, Ege Denizi’nde bulunan yedi adada Türk vatandaşlarına uygulanacak olan 1 yıllık ‘kapıda vize’ uygulaması, sadece seyahat kolaylığı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda bölgesel işbirliği ve diplomatik ilişkilerde önemli bir adımı simgeliyor.

Yunan Adalarında Yıllık ‘Kapıda Vize’ Dönemi

Yunanistan, Avrupa Birliği (AB) üyesi olarak Türk vatandaşlarına kapıda vize uygulamasını yürürlüğe koymayı planlıyor. Hürriyet gazetesinden Yorgo Kırbaki’nin haberine göre, Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitris Keridis, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından devam eden müzakerelerin taslağının ana hatlarını Yunan medyasına sızdırdı.

Kathimerini gazetesine göre, “mutabakat muhtırası” başlıklı anlaşma taslağında, Türk vatandaşlarına Ege Denizi’ndeki Rodos, Midilli, Sisam, Sakız, İstanköy, İleryoz ve Meis adalarında 1 yıl süreyle ‘kapıda vize’ uygulanması öngörülüyor. Önceki dönemde, salgın öncesinde adalardaki ‘kapıda vize’ uygulaması sadece 15 günle sınırlıydı. Şimdi soru şu: AB, aynı modeli benimseyecek mi?

Kathimerini, Türk vatandaşlarına adalarda uygulanacak bu yeni vize kolaylığının, gelecekte tüm Avrupa için bir model oluşturabileceğini belirterek, Keridis’in geçtiğimiz günlerde Avrupa Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson ile yaptığı görüşmede anlaşmanın detaylarını ele aldığını aktardı.

Aynı anlaşma taslağında, Kathimerini, Türk Sahil Güvenliği’nden bir yetkilinin Midilli adasında, Yunan Sahil Güvenliği’nden bir yetkilinin de İzmir’de daimi görev yapacağını ve her iki ülkenin yasadışı göç konusunda aşırıcı söylemlerden kaçınacaklarına dair iki maddenin de yer alacağını belirtti. Bu detaylar, her iki ülkenin işbirliğini güçlendirmeye yönelik olumlu adımlar olarak görülebilir.

Exit mobile version