85 Billion Lira is Spent on Cigarettes Every Year

85 Billion Lira is Spent on Cigarettes Every Year

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi iş birliğiyle, “Sigara ve Kalp Sağlığı” konulu afiş yarışmasının ödül töreni, GÜ Tıp Fakültesi 75. Yıl Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Speaking at the opening of the ceremony, TÜSAD Tobacco Working Group President Prof. Dr. Nazmi Bilir said that man's greatest enemy is smoking, and that approximately 7 million people in the world die every year as a result of smoking-related diseases.

“Ülkemizde her 5 dakikada bir kişi, yani günde 300 kişi ölüyor”

Türkiye’de de yılda 120 bin kişinin sigaraya bağlı hayatını kaybettiğini vurgulayan Bilir, “Ülkemizde her 5 dakikada bir kişi, yani günde 300 kişi ölüyor” dedi. Bilir, sağlık boyutunun yanı sıra sigara kullanımının ekonomik açıdan da ciddi sonuçları olduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri paylaştı:

“Türkiye’de 18 milyondan fazla kişi sigara içiyor. Bu kişiler her yıl 85 milyar lira sigara satın almak için harcıyor. Bu para hasta olmak için harcanıyor. Birey açısından bakıldığında da sorun çok büyük. Çünkü 20 yıl boyunca günde 20 sigara içildiğinde bir kişi yaklaşık 100 bin lira para harcıyor. 20 yıl önce gerçekleşen depremde kayıtlara göre 17 bin kişi öldü. Aynı yıl ise sigara yüzünden 100 bin kişi hayatını kaybetti. Depremin üstünden 20 yıl geçti ve o büyüklükte deprem olmadı ama sigara nedeniyle her yıl 100 bin kişi ölmeye devam etti.”

Prof. Dr. Bilir underlined that smoking must be stopped so that smoking does not take more lives, and that awareness raising efforts must continue without losing momentum.

“Aynı hedef kitleye aynı ileti gönderilmeli”

Hacı Bayram Veli University Faculty of Fine Arts Lecturer Prof. Dr. Çiğdem Demir, on the other hand, emphasized that she is also an anti-smoking person and expressed that she is proud to be involved in the work carried out to increase social awareness.

Demir, bu tür çalışmaların içinde olmayı sürdüreceklerini ifade ederek, toplumun çoğunluğunun aktif kullanıcı olamasa bile pasif içici durumunda olduğu değerlendirmesini yaptı. Demir, “Ben doktora gittiğimde ‘Sigara içiyor musunuz?’ denildiğinde pasif içici olduğumu söylüyorum. Çünkü, nereye gidersek gidelim kabul edelim ki yanımızda mutlaka birisi sigara içiyor” diye konuştu.

Bunun değişmesi için çalışamaların devam etmesi gerektiğinin altını çizen Demir, “Bunun için aynı hedef kitleye aynı ileti gönderilmeli. Sosyal medya ve durak başlarındaki raketler olmak üzere her yerde aynı mesaj, belki tatlı, belki sert, belki güldürerek belki düşündürerek verilmeli” ifadelerini kullandı.

“Elektronik sigara da en az sigara kadar sağlığı tehdit ediyor”

Hacı Bayram Veli University Faculty of Fine Arts Dean Prof. Dr. Selçuk Şener also expressed his happiness in being a part of the organization, which also includes his universities. Stating that studies were carried out under the chairmanship of the Visual Communication Design Department, Şener said that valuable works were produced.

Gazi University Faculty of Medicine Dean Prof. Dr. Mehmet Sadık Demirsoy drew attention to electronic cigarettes and similar products, the frequency of which has increased in recent years.
Demirsoy underlined that these products threaten health as much as cigarettes.
He also made statements about the effect of smoking on genetics.

“300-500 yıl sonra belki de insanlığı yok edecek”

Demirsoy, “Sigara içildiğinde sigarının zehri sperm gibi üreme hücrelerine etki ediyor ve onkogenleri açıyor. Yani, torunlarınızın torunlarının kanser olmasına neden oluyor. Bu son 2 yıl içinde ortaya konulan bir durum. Bu biriken etki, 300-500 yıl sonra belki de insanlığı yok edecek. Böylesi büyük bir tehlikenin içindeyiz” uyarısında bulundu.

Prizes were given to the winners of the poster competition

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Dünya Tütünsüzlük Günü’nün bu yılki teması olan “Sigara ve kalp hastalığı” kapsamında, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi iş birliğiyle yapılan afiş yarışmasında dereceye girenlere ödülleri de verildi.

70 contestants who met the conditions participated in the competition, which was open to students enrolled in undergraduate and graduate programs at Fine Arts Faculties and members of the Turkish Respiratory Research Association, with 102 works.

The evaluation of the works was made by the Selection Committee consisting of faculty members from TÜSAD and the Faculty of Fine Arts. At the ceremony, awards were presented to the top three students in the competition, as well as to the owners of 6 honorable mentions and 8 works worthy of exhibition.

Source: AA

Exit mobile version