Anne ve babaların en büyük kabuslarından biri olan bebeklerde gaz problemi bebeği oldukça rahatsız eden bir durumdur. Bebeklerde gaz problemi neden olur sorusuna net cevap ise; annenin yediği besinler ve bebeğin tükettiği besinler üzerine olmaktadır. Buna dayalı olarak bebeğin gazını çıkarmak için neler yapmalı ve ek olarak bebeklerde gaz yapan besinler hangileridir üzerine sizlere bilgiler sunacağız.
BEBEKLERDE GAZ YAPAN BESİNLER
Anne Sütü: Bebeğe ilk 6 ay boyunca anne sütü verilmesi birçok doktor tarafından kesinlikle tavsiye edilmektedir. Zeka gelişimi için oldukça önemli olan anne sütü içerisinde bebeğe gerekli olan tüm besin ve vitamin kaynakları bulunmaktadır. Fakat bu duruma anne sütünün bebeklerde gaz oluşmasını da tetiklediğini söyleyebiliriz. Bunun en büyük nedenleri arasında annenin tüketmiş olduğu sigara, alkol, gazlı içecekler, kahve ve turunçgiller tüketimi üzerine olmasıdır. Bebeğinizi emzirdiğiniz süre zarfınca yani ilk 6 ay boyunca kesinlikle bebeklerde gaz yapan yiyecekler ve içecekler gibi tüketim kaynaklarından uzak durmalısınız.
İnek Sütü: Bu besin kaynağı hem anne için hem de bebek için gaz yapan bir besindir. Bu nedenle bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar inek sütünün verilmemesi birçok doktor tarafından önerilmemektedir. Emzirdiğiniz süre zarfınca hiç inek sütü verilmemesi gerekmekte olup, bebeğiniz 1 yaşına kadarda inek sütünden uzak durmalıdır.
Yoğurt: Kemik gelişimi için de ve bebek gelişimi içinde oldukça yüksek bir potansiyele sahip olan yoğurt bazı durumlarda içerisinde barındırdığı laktozdan ötürü gaz yaratabilmektedir. Bebeklerde gaz yapan besinler sınıfında yer yoğurtları bebeğinize vermeyin. Bunun için laktozsuz veya probiyotik yoğurtlar tercih edebilirsiniz.
Sebze ve Meyveler: Enginar, brokoli, Brüksel lahanası, lahana gibi sebzeler ve elma, erik, şeftali, armut gibi gaz yapan meyveleri de bebeklere 1 yaşına kadar vermeyin.
BEBEKLERDE GAZ PROBLEMİ NASIL GİDERİLİR?
Bebeğinizde gaz problemi var ise kendisini rahatlatmak için aşağıdaki yöntemi uygulayabilirsiniz.
Bebeği sırt üstü olacak şekilde kendisine zarar gelmeden yatırın. Her iki bacağını tutarak zarar vermeden bisiklet pedalı çevirir gibi ayaklarını hareket ettirin. Yüzükoyun bir biçimde bebeğinizi kucağınıza alarak sırtını dairesel hareketler eşliğinde sıvazlayın. Omzunuzda dik duracak şekilde tutarak sırtına hafifçe vurun.