Yeterince Lifli Beslenmediğinizin İşaretleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya bağlantı kopyala

Lifler kilonuzu yönetmenize, ideal kilonuzda kalmanıza ya da ideal kilonuza inmenize yardımcı olur. Kalp hastalığı, diyabet, kolon kanseri, hemoroid ve yüksek kolesterol gibi belirli sağlık koşulları riskini azaltır.

Günlük lif oranı: Kadınlar günde 25 gram lif almayı hedeflemelidir. Erkekler ise günde 38 gram tüketmelidir. Ancak ortalama alım günde sadece 16 gramdır.

İşte daha fazla life ihtiyacınız olduğunu gösteren sinyaller ve bunu yapmanın bazı yolları. Not: Eğer çok hızlı bir şekilde lif tüketirseniz, gaz, şişkinlik, kramplar ve hatta ishal bile olabilirsiniz. Bunun yerine, lifi yavaş yavaş artırın ve bol miktarda sıvı için. Yeterince içmezseniz kabız olabilirsiniz.

Yedikten Sonra Aç Hissetme

Lif, doygunluk olarak bilinen unsuru etkiler yani daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Lif tüketen insanların iştahı azalır, enerji tüketimi fazla olan besinlere yönelmez, daha az kalori tüketerek kilo kaybına uğrar. Bunlar arasında tam tahıl çavdarı, çavdar kepeği, yulaf, arpa bulunur. Tahıl ve havuç da dahil olmak üzere daha az kalorili yiyecekler tükettiğinizde yağlı etler ve kızartılmış yiyecekler yemeye hakkınız olur.

Şişkinlik Kabızlık

Kabızlık, lif eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Çözünmeyen lif vücudunuzda göreceli olarak hareket eder. Bazı çözünür lifler, bağırsak hareketlerine yardımcı olan viskoz ve tutma suyunu tetikler. Lif gıdaların sindirim kanalında sürekli ve pürüzsüz hareket etmesine yardımcı olduğunda kabızlığı azaltır. Çok az lif yerseniz, atık sindirim sisteminizde daha yavaş hareket ederek sizi şişirir. Tohum, meyve, kinoa, tam buğday ekmeği ve diğer bütün tahılları tüketerek beslenmenize daha fazla lifli gıda ekleyebilirsiniz.

Yüksek Kolesterol

Kolesterol sayınız yüksekse, bazı çözünür lifler seviyenizi azaltabilir. Yulaf ezmesi, yulaf kepeği, arpa, keten tohumu, fasulye, elma, armut ve kuru erik gibi çözünür lif kaynaklarını tüketmeniz önerilir. Bunlar düşük yoğunluklu lipoprotein (kötü) kolesterolü azaltabilir. Lif vücudunuzdan geçerken kolesterol ona yapışır ve onunla birlikte dışkıyla çıkar. Yeterli miktarda lifiniz olmadığında kolesterolün vücudunuzdan çıkma ve kan dolaşımına girme olasılığı daha fazladır. Kolesterolü düşürmek de kalp sağlığınızı olumlu etkiler.

Kilo Alımı

Yüksek lifli sebzeler daha uzun süre çiğnemeyi gerektirir. Bu, daha az yiyeceğiniz ve daha uzun sürede acıkacağınıza işarettir. Çabucak yediğinizde, yemekten sonra kendinizi memnun hissetmeyebilirsiniz, bu yüzden vücudunuzun ihtiyacından daha fazla yiyebilir ve fazla kalori tüketebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yeterince Lifli Beslenmediğinizin İşaretleri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

WOPRE ayrıcalıklarından faydalanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, toplamda tamamen ücretsiz!