Bebeklerde Ve Çocuklarda İshal Nasıl Önlenir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya bağlantı kopyala

Günlük hayatımızda biz; yetişkinleri bile halsiz düşürebilen ishale yakalanan bebeklere ve çocuklara özel bir bakım şarttır. Dışkılama sayısındaki ve miktarındaki ani artış anlamına gelen ishal, vücutta su kaybına neden olduğundan, çocukların ve bebeklerin bakımı ve tedavisi büyük önem taşır.

İshalin en büyük tehlikesi vücudun fazla sıvı kaybına bağlı olarak kurumasıdır. İshal tedavisinin temel amacı bu sıvı kaybını önleyerek kurumanın önüne geçmektir.

İshal tedavisinde hepimizin bildiği gibi su ve sulu gıdaların verilmesi ilk kuraldır. İshale bulantı ve kusma da eşlik ediyorsa daha da dikkatli olunmalıdır. Besinler azar azar ve sık sık verilmelidir! Eğer bebeğiniz varsa ve emziriyorsanız emzirmeye devam edebilirsiniz. Ancak biberonla beslenen bebekler için ishali geçene kadar ishal mamalarını tercih etmeniz gerekir.

İshal süresince dikkat etmeniz gereken ancak bilmediğiniz pek çok şey var. Dikkat etmeniz gerekenler Daha İyi Yaşam’da!

Temizliğe dikkat edin!

Sağlık için temizliğe dikkat etmek büyük önem taşıyor. Çocuğunuza mama ya da yemek hazırlamadan önce ellerinizi sabunla yıkayın. Küçük bebeğin biberonlarını ve beslenme takımlarını kaynatın.

 

Su kaybını telafi edin!

Bol bol sıvı almasına özen gösterin. Su ve tuz kaybının yerine konması için ishal tozları hazır bir şekilde bulunmaktadır. Bunun elde edilememesi halinde evde uygulayabileceğiniz tarif şöyle:

5 su bardağı dolusu su, 2 çorba kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuzu karıştırın. Eğer çocuk iki yaşından küçükse her bir ishal ya da kusma başına bir çay bardağı, 2 yaşından büyükse her bir ishal ya da kusma başına bir su bardağı bu sıvıdan içirin. Çocuklara bu sıvıyı birden içirmek zor olabilir. Bu nedenle bir dakikada bir tatlı kaşığı içirmeniz daha uygun olacaktır.

Bu besinleri yedirin

Şeftali, elma, muz gibi meyveler verebilirsiniz. Pirinç lapası, patates püresi, yoğurtlu çorbalar da verebilirsiniz. Çay, ayva, fındık, limon da ishale iyi gelir.

 

Bunlardan uzak tutun!

Kola, fanta gibi asitli içecekler, şeker çikolata gibi tatlı ve yağlı gıdalar vermeyin. İshal olan büyük çocuğa süt vermeyin.

 

Acil durum!

Çocuğunuzun ishali 6 saatten uzun sürerse, dışkısında kan varsa, su kaybı belirtileri gösteriyorsa hemen doktorunuza başvurmanız gerekir! Çocuklarda ishal kesici ilaçlar kullanılmaz. İshalin nedeninin araştırılması ve o nedene göre tedavi uygulanması gerekir.

Su kaybı belirtileri: Ağız ve dudaklarda kuruma, idrarda koyu renk ve yoğunluk, altı saat boyunca idrara çıkmama, gözlerin çukurlaşması, bıngıldağın çökmesi, aşırı uyku hali ve halsizlik.

 

Yaşa bağlı sık ve sulu ishal tedavisi

İshalin tedavisinde sıvı alımının artırılır ve çocuğun yaşına bağlı olarak diyet tedavisi uygulanır.

Mama ile beslenen 1 yaşından küçük çocuklar:

Mamaları laktoz içermeyen sindirimi kolay mamalara değiştirilebilir. Bunu doktorunuza danışmalısınız.

 

Su yerine, dengeli elektrolit solüsyonu olarak bilinen ve eczanede satılan sıvılardan yine doktorunuzun önerisiyle yararlanabilirsiniz. Eğer çocuğunuzun ağır derecede ishali varsa ve koyu renkli, az miktarda idrar yapıyorsa, kilosu başına en az 10 ml olacak şekilde bu solüsyonlardan içebilir. Sıvı miktarını hiçbir zaman kısıtlamayın.

2 yaşından büyük çocuklar:

Sık ve sulu ishali olan çocukların, sofra yemekleri yiyebildikleri için mamayla beslenmeleri gerekmez. Bu durumda pirinç, ekmek, kraker, havuç, patates, muz, elma püresi, kızarmış ekmek gibi besinler uygun olacaktır. Ayrıca tuzlu krakerler de çocuğunuzun ihtiyacı olan tuz miktarını karşılamasına yardım eder.

 

Sıvı kaybı varsa, doktorunuzun önereceği oral elektrolit ve şeker solüsyonlarını verebilirsiniz.

 

İkinci günde süt ve su verebilirsiniz. Meyve suları ishali arttırabilir! Ayrıca çocuğunuz katı besinleri reddediyorsa da ona süt verebilirsiniz.

Emzirilenler:

Dünyaya geldiği ilk 3 haftasında anne sütü alan bebeğin, her emzirilmesinden sonra bir dışkılaması olur. Dışkının bazen dışkı rengi yeşil, kıvamı sulu olabilir. Dışkıda sümük, kan veya kötü koku duyulana dek bu durum normal sayılmalıdır. Bebeğin dışkılama sayısı artarsa güçlü bir ihtimal ishali vardır. Bebeğiniz emmeye isteksiz, hasta görünümlü ve ateşli olabilir. Bebek ishal olursa daha sık aralarla emzirmeye gayret göstermelisiniz. Mamayla beslenen bebeklere katı gıdalar ekleyin.

 

Ağır ishalde (sulu ve sık) bebeğinizin idrarı azalmışsa ve fazla yorgunsa, damar yolundan sıvı gereksinimi olabilir. Bebeğin altı ishale bağlı olarak tahriş olabilir. Bunu önlemek için her ishal dışkısından sonra altını yıkayın ve koruyucu bir krem sürün. Bu bakımı geceleri de aksatmayın.

Bebeğiniz hasta da olacak iyileşecek de… Biz de böyle büyümedik mi? Moralinizi bozmayın. Siz yanındayken ona bir şey olmaz : )

Geçmiş olsun şimdiden..

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bebeklerde Ve Çocuklarda İshal Nasıl Önlenir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

WOPRE ayrıcalıklarından faydalanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, toplamda tamamen ücretsiz!