1. Haberler
  2. Yaşam Tarzı
  3. Her Yıl Sigaraya 85 Milyar Lira Harcanıyor

Her Yıl Sigaraya 85 Milyar Lira Harcanıyor

Her Yıl Sigaraya 85 Milyar Lira Harcanıyor
Her Yıl Sigaraya 85 Milyar Lira Harcanıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya bağlantı kopyala

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi iş birliğiyle, “Sigara ve Kalp Sağlığı” konulu afiş yarışmasının ödül töreni, GÜ Tıp Fakültesi 75. Yıl Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Törenin açılışında konuşan TÜSAD Tütün Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Nazmi Bilir, insanın en büyük düşmanının sigara olduğunu, her yıl dünyada yaklaşık 7 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklar sonucunda yaşamını yitirdiğini söyledi.

“Ülkemizde her 5 dakikada bir kişi, yani günde 300 kişi ölüyor”

Türkiye’de de yılda 120 bin kişinin sigaraya bağlı hayatını kaybettiğini vurgulayan Bilir, “Ülkemizde her 5 dakikada bir kişi, yani günde 300 kişi ölüyor” dedi. Bilir, sağlık boyutunun yanı sıra sigara kullanımının ekonomik açıdan da ciddi sonuçları olduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri paylaştı:

“Türkiye’de 18 milyondan fazla kişi sigara içiyor. Bu kişiler her yıl 85 milyar lira sigara satın almak için harcıyor. Bu para hasta olmak için harcanıyor. Birey açısından bakıldığında da sorun çok büyük. Çünkü 20 yıl boyunca günde 20 sigara içildiğinde bir kişi yaklaşık 100 bin lira para harcıyor. 20 yıl önce gerçekleşen depremde kayıtlara göre 17 bin kişi öldü. Aynı yıl ise sigara yüzünden 100 bin kişi hayatını kaybetti. Depremin üstünden 20 yıl geçti ve o büyüklükte deprem olmadı ama sigara nedeniyle her yıl 100 bin kişi ölmeye devam etti.”

Prof. Dr. Bilir, sigaranın daha fazla can almaması için sigara kullanımının mutlaka sonlandırılması gerektiğinin altını çizerek, bunun için farkındalık çalışmalarının hız kaybetmeden sürmesi gerektiğini vurguladı.

“Aynı hedef kitleye aynı ileti gönderilmeli”

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Demir ise, kendisinin de sigara karşıtı bir kişi olduğunu vurgulayarak, toplumsal farkındalığın artırılması için yürütülen çalışmaların içinde olmaktan gurur duyduğunu dile getirdi.

Demir, bu tür çalışmaların içinde olmayı sürdüreceklerini ifade ederek, toplumun çoğunluğunun aktif kullanıcı olamasa bile pasif içici durumunda olduğu değerlendirmesini yaptı. Demir, “Ben doktora gittiğimde ‘Sigara içiyor musunuz?’ denildiğinde pasif içici olduğumu söylüyorum. Çünkü, nereye gidersek gidelim kabul edelim ki yanımızda mutlaka birisi sigara içiyor” diye konuştu.

Bunun değişmesi için çalışamaların devam etmesi gerektiğinin altını çizen Demir, “Bunun için aynı hedef kitleye aynı ileti gönderilmeli. Sosyal medya ve durak başlarındaki raketler olmak üzere her yerde aynı mesaj, belki tatlı, belki sert, belki güldürerek belki düşündürerek verilmeli” ifadelerini kullandı.

“Elektronik sigara da en az sigara kadar sağlığı tehdit ediyor”

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Şener de, üniversitelerinin de dahil olduğu organizasyonun içinde bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Görsel İletişim Tasarım Bölümü başkanlığında çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Şener, birbirinden değerli eserlerin ortaya çıktığını söyledi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sadık Demirsoy ise, son yıllarda kullanım sıklığı artan elektronik sigara ve benzer ürünlere dikkat çekti.
Bu ürünlerin de en az sigara kadar sağlığı tehdit ettiğinin altını çizen Demirsoy,
sigaranın genetik üzerindeki etkisiyle ilgili de açıklamalar yaptı.

“300-500 yıl sonra belki de insanlığı yok edecek”

Demirsoy, “Sigara içildiğinde sigarının zehri sperm gibi üreme hücrelerine etki ediyor ve onkogenleri açıyor. Yani, torunlarınızın torunlarının kanser olmasına neden oluyor. Bu son 2 yıl içinde ortaya konulan bir durum. Bu biriken etki, 300-500 yıl sonra belki de insanlığı yok edecek. Böylesi büyük bir tehlikenin içindeyiz” uyarısında bulundu.

Afiş yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Dünya Tütünsüzlük Günü’nün bu yılki teması olan “Sigara ve kalp hastalığı” kapsamında, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi iş birliğiyle yapılan afiş yarışmasında dereceye girenlere ödülleri de verildi.

Güzel Sanatlar Fakültelerinde lisans ve lisans üstü programlara kayıtlı öğrencilerle Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği üyelerinin katılımına açık olan yarışmaya koşulları sağlayan 70 yarışmacı 102 eserle katıldı.

Eserlerin değerlendirmesini, TÜSAD ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan Seçici Kurul yaptı. Törende, yarışmada ilk üçe giren öğrencilerin yanı sıra 6 mansiyon ve 8 sergilenmeye değer eser sahiplerine ödülleri takdim edildi.

Kaynak: AA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Her Yıl Sigaraya 85 Milyar Lira Harcanıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

WOPRE ayrıcalıklarından faydalanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, toplamda tamamen ücretsiz!