Çocuklarda Diyabetin 3 Temel Belirtisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya bağlantı kopyala

Çocuklarda diyabetin belirtileri arasında öne çıkan üç kritik işaret, çok fazla su içme, sık idrara çıkma ve kilo kaybıdır. Bu konuda uzmanlaşmış bir isim olan Çocuk Endokrinolojisi Profesörü Dr. Bilgin Yüksel, bu belirtilerin Tip-1 diyabetin habercisi olduğunu vurgulamaktadır. Dünya Diyabet Günü kapsamında düzenlenen etkinliklerde, diyabet hastası çocuklar için farkındalık oluşturulması amacıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Bilgin Yüksel’in Perspektifi

Etkinlik alanı, balonlarla süslenmiş ve gönüllülerin pamuk prenses ve palyaço kıyafetleri içinde çocuklarla dans ettiği, müzikle eğlenceli anların yaşandığı bir ortamı içermekteydi. Çocuklar, ellerinde Türk bayraklarıyla birlikte ’10’uncu Yıl Marşı’nı söyleyerek etkinliğe katılım gösterdiler. Aynı zamanda, çocuklar tarafından taşınan pankartlarda, “Tip-1, Tip-2’den farklıdır”, “Sensörler karşılansın, parmaklarım bana kalsın”, “Diyabet benim arkadaşım” gibi ifadelerle hastalığa dikkat çekildi.

Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bilgin Yüksel, yaptığı konuşmada çocuklarda en sık rastlanan diyabet türünün Tip-1 olduğunu belirtti. Çocuklarda görülen çok su içme, sık idrara çıkma ve kilo kaybı gibi belirtileri taşıyan çocukların derhal bir sağlık kuruluşuna götürülüp metabolik kontrollerinin yapılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Yüksel ayrıca, Tip-1 diyabetli çocukların gün içinde sık sık parmak uçlarından şeker ölçümü yaptıklarını ve bu durumun oldukça zorlu olduğuna dikkat çekti. Bu konuda en büyük sıkıntının sensörlü şeker ölçüm cihazları olduğunu belirten Yüksel, bu cihazların düzenli olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanması gerektiğini ifade etti. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda girişimde bulunduğunu ancak henüz tüm hastaların bu imkândan yararlanamadığını belirtti. Çünkü özellikle sosyal güvencesi olmayan hastalar, bu maliyeti karşılamakta zorlanmaktadır. Bu nedenle, devletin bu konuda daha fazla adım atması ve sensörlerin SGK tarafından düzenli olarak ödenmesi önemlidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çocuklarda Diyabetin 3 Temel Belirtisi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

WOPRE ayrıcalıklarından faydalanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, toplamda tamamen ücretsiz!